Zaplanowane terminy

Currently are 3 guests and no members online

środa, 20 luty 2019

Walne Zebranie Sprawozdawczo-Wyborcze za 2018

W sobotnie popołudnie, 12 stycznia 2019 r. w sali wiejskiej w Siennie odbyło się Walne Zebranie Sprawozdawczo-Wyborcze za rok 2018 Ochotniczej Straży Pożarnej w Siennie.

Podczas spotkania tradycyjnie podsumowano miniony rok kalendarzowy, który to dla strażaków-ochotników z Sienna był wyjątkowy. Dzięki kilkuletnim staraniom pozyskano średni samochód pożarniczy, otrzymano fundusze na wyposażenie wozu oraz powołano Jednostkę Operacyjno-Techniczną. Ponadto pozyskano z Ministerstwa Sprawiedliwości sprzęt w postaci piły do cięcia drewna, najaśnicy, agregatu prądotwórczego oraz przy wsparciu Nadleśnictwa Durowo i sołtysów okolicznych wsi kombinezony do usuwania gniazd  owadów błonkoskrzydłych.
Walne Zebranie Sprawozdawcze to także możliwość podziękowań za pracę jaką wykonano w 2018 roku. Tu strażacy złożyli specjalne podziękowania dla Członkiń Koła Gospodyń Wiejskich w Siennie za ich bezinteresowną pomoc podczas przygotowań do uroczystości organizowanych w roku ubiegłym. To dzięki Paniom z KGW mogliśmy skosztować pysznego jedzenia przez nie przygotowanego.
Głos zabrali także zaproszeni Goście w osobach: Piotr Kaczmarek - prezes OSP w Skokach, Łukasz Wiatrowski - Prezes Zarządu Oddziału M.-G. ZOSP w Wągrowcu, mł. asp. Sławomir Wyrzykowski - reprezentujący Komendanta KP PSP w Wągrowcu, którzy dziękując za zaangażowanie druhów z Sienna życzyli dalszego rozwoju Jednostki OSP i utrzymywania jej na podobnym poziomie gotowości bojowej. Teraz ta gotowość powinna być na wyższym poziomie niż dotychczas, dzięki pozyskaniu wspomnianego średniego samochodu pożarniczego. Miejmy nadzieję, że tak właśnie będzie.
Podczas spotkania odznaczono druhów, którzy w roku 2019 obchodzą jubileusz działalności w OSP w Siennie, tj. Anna Majer, Marek Kamiński, Jan Kaniewski, Lucyna Wieścicka, Dorota Woźniak - XV lat, Mateusz Pospychała i Krzysztof Kantorski - V lat.
WZSW to także możliwość podziękowania ustępującej prezes naszej straży, która pełniła tę funkcję w latach 2016-2018. Druhowie z Sienna przygotowali małą, jak i symboliczną niespodziankę, która została przekazana na ręce odchodzącej pani prezes Annie Majer. Na spotkaniu dokonano także wyboru nowych władz. Ukonstytuował się nowy Zarząd OSP oraz Komisja rewizyjna OSP, której kadencja trwać będzie do 2021 roku.
Nowym prezesem wybrany został druh Marian Wieścicki - dotychczasowy skarbik naszej straży. Do zarządu w miejsce ustępującego skarbnika Walne Zebranie wybrało druhnę Magdalenę Lewandowską. Pozostały skład zarządu nie zmienił się. Naczelnikiem OSP pozostał druh Dariusz Jahnz, Z-cą Naczelnika druh Tomasz Sadek, Sekretarzem OSP druhna Patrycja Kantorska, Gospodarzem OSP druh Przemysław Jahnz, a członkiem Zarządu druh Krzysztof Kantorski.
Skład Komisji rewizyjnej OSP na lata 2019-2021 przedstawia się następująco: druh Krzysztof Kaniewski - przewodniczący komisji, druhna Katarzyna Sommerfeld - sekretarz, druh Paweł Pawłowski - członek komisji.